Pasaulio jūros ir vandenynai susiduria su vis didesne ir sunkiau sprendžiama tarša šiukšlėmis, o tai daro didžiulį poveikį ne tik vandens ekosistemoms, bet gali turėti įtakos ir žmonių sveikatai. Tyrimai rodo, kad 80–85 proc. mikrošiukšlių sudaro plastikas, kurio dalelės aptinkamos įvairiuose organizmuose nuo mažiausių zooplanktono rūšių iki stambių žinduolių. Vadinasi, lepindamiesi jūros gėrybėmis suvalgome ir tam tikrą mikroplastiko dozę. Ar tai turėtų kelti nerimą ir skatinti susilaikyti nuo gurmaniškų patiekalų? Įdomu tai, kad fermose užaugintose jūros gėrybėse mikroplastiko randama net daugiau nei pagautose gamtoje. Tačiau tai – toli gražu ne vienintelis užterštas maistas, atsiduriantis ant mūsų stalo.